NedZero heeft een aantal beleidsdocumenten en handleidingen ontwikkeld, waaronder een Handleiding IJsprotocol en een Handreiking voor miniwind en kleine windmolens. U vindt ze hier in alfabetische volgorde.
Afvinklijst miniwind en kleine windmolens
Gemeentelijke overheden moeten bij aanvragen voor een klein formaat windmolen vaststellen hoe wordt voldaan aan wettelijke plaatsingseisen rond geluidbelasting, hinder door slagschaduw of andere risico’s. Deze afvinklijst biedt daarbij een praktisch hulpmiddel.
Gedragscode Acceptatie & Participatie Wind op Land
Voor succesvolle windenergieprojecten op land is draagvlak nodig bij burgers en bedrijven. Greenpeace, Milieudefensie, Natuur & Milieu, Natuur- en Milieufederaties en ODE Decentraal hebben daarom samende Gedragscode Acceptatie & Participatie Wind op Land opgezet. De gedragscode biedt de basisprincipes voor het betrekken van de omgeving bij plannen voor nieuwe windparken.
Handleiding Participatieplan
Voor de ontwikkeling van een nieuwe windenergielocatie op land is acceptatie door de omgeving essentieel. Ontwikkelaars en overheden kunnen daarom burgers en bedrijven in het nieuwe project laten participeren. Voor een optimale participatie is een plan nodig. Ecofys en Houthoff Buruma ontwikkelden een Handleiding Participatieplan. Over participatie per fase van het windparkproject.
Naar de Handleiding Participatieplan (handleidingparticipatieplan.nl)
Handleiding IJsprotocol
NedZero heeft een Handleiding IJsprotocol opgesteld voor eigenaren en exploitanten van windturbines. IJs- en sneeuwafzetting kan zorgen voor onveilige situaties en schade. De handleiding is ook voor gemeenten, omgevingsdiensten en provincies die toezien op het veilig functioneren van de windturbines.
Handreiking miniwind en kleine windmolens
Deze handreiking van NedZero somt de veiligheidseisen en normen op voor het ontwerp van miniwind en kleine windturbines. Het gaat om molens met rotorbladen met een lengte tot 14 meter. Wanneer de fabrikant of leverancier aan de punten in de handreiking voldoet, is de windturbine in principe veilig.
De North Seas Standard
Standaardisatie is belangrijk om ambitieuze Europese offshore winddoelstellingen mogelijk te maken. NedZero stelt in de North Seas Standard voor om de maximale turbineafmetingen voor minimaal tien jaar vast te leggen.