7 landen met 100% hernieuwbare elektriciteit

Wereldwijd wekken zeven landen al hun energie op uit hernieuwbare bronnen, zo blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA) en het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA). Vorig jaar was het beste jaar ooit voor nieuwe windenergie-installaties. Dat meldt Euronews.Green.

De top 7

Meer dan 99,7 procent van de elektriciteit in Albanië, Bhutan, Ethiopië, IJsland, Nepal, Paraguay en de Democratische Republiek Congo is afkomstig van geothermische energie, waterkracht, zonne- of windenergie.

Noorwegen kwam in de buurt met 98,38 procent van zijn energie uit wind, water of zon, volgens de gegevens die zijn verzameld door professor Mark Jacobson van Stanford University.

Werelwijd

40 landen haalden in 2021 en 2022 ten minste de helft van hun elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen, waarvan 11 in Europa. Sommige landen, zoals Duitsland en Portugal, zijn in staat om korte tijd op 100% wind, water en zon te draaien.

De wereld heeft in 2023 116 gigawatt aan nieuwe windenergiecapaciteit geïnstalleerd, volgens het laatste Global Wind Report van brancheorganisatie Global Wind Energy Council (GWEC). Dat is een stijging van 50 procent ten opzichte van 2022, en daarmee het beste jaar ooit.

Het rapport merkt op dat, terwijl de groei van windenergie sterk geconcentreerd is in een paar grote landen, sommige andere regio's en landen een recordgroei zagen. Afrika en het Midden-Oosten hebben in 2023 bijna 1 gigawatt aan windenergiecapaciteit geïnstalleerd, bijna het drievoudige van het voorgaande jaar.

China leidde voor zowel offshore als onshore windinstallatie, gevolgd door de VS, Brazilië en Duitsland. Dankzij de sterke groei in Nederland kende Europa ook in 2023 een recordjaar met 3,8 gigawatt aan nieuwe offshore windcapaciteit.

Doel COP28  

"Het is geweldig om te zien dat de groei van de windindustrie aantrekt en we zijn er trots op dat we een nieuw jaarrecord hebben bereikt", aldus Ben Backwell, CEO van GWEC. "Er moet echter nog veel meer worden gedaan om groei te ontsluiten."

De auteurs zeggen dat de wereld "in de goede richting beweegt in de strijd tegen klimaatverandering" Maar dat het niet hard genoeg gaat. De jaarlijkse groei zal tegen 2030 ten minste 320 gigawatt moeten bedragen om te voldoen aan de COP28-belofte om hernieuwbare energie tegen die tijd te verdrievoudigen.

Volgens WindEurope zal de EU haar doelstelling voor 2030 niet halen. Om de EU-doelen te bereiken, moeten landen tot 2030 elk jaar meer dan 30 GW inzetten. In 2022 kwam 16 GW online en de verwachting is dat landen tekort zullen blijven schieten.

Om het potentieel van windenergie echt te ontsluiten, moeten landen in de hele EU, zelfs landen die het goed doen, lange vergunningsprocedures aanpakken zegt WindEurope. Dit zal alleen maar belangrijker worden naarmate turbines aan het einde van hun levensduur komen en moeten worden vervangen door nieuwe - bekend als repowering.

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer