Aansluiting Hollandse Kust West eerder dan gepland opgeleverd

Na een uitgebreide voorbereiding en drie jaar bouwen op land en zee, is de netaansluiting voor Hollandse Kust West Alpha officieel klaar voor inbedrijfstelling. Dat houdt in dat de windturbines, die op zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee komen te staan, kunnen worden aangesloten op het ‘stopcontact op zee’ van netbeheerder TenneT.

Meerdere netaansluitingen

De nieuwe aansluiting is onderdeel van een langjarige opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan TenneT om tot 2024 vijf gestandaardiseerde netaansluitingen van 700 megawatt te realiseren. Sinds 2019 is elk jaar een verbinding vanaf zee naar land opgeleverd. Vanaf het eerste platform voor windpark Hollandse Kust Noord wordt al duurzame stroom aan land gebracht. Met Hollandse Kust West Alpha is daar nu, drie maanden eerder dan gepland, netaansluiting nummer zes bij gekomen. De aanlanding is in Wijk aan Zee.

Nu de netaansluiting klaar is voor gebruik, kan de windparkexploitant Ecowende (een joint venture van Shell en Eneco) de windturbines in het offshore windpark aansluiten, zodra deze gebouwd zijn. Het windpark wordt naar verwachting in 2026 in gebruik genomen.

Routekaart 2023

Aan de Nederlandse Noordzeekust hebben bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties, belangengroepen en mensen de afgelopen jaren samen gebouwd aan windparken. De ambities zijn op tijd, binnen budget en zelfs bijna zonder subsidie gehaald. Vanaf  Hollandse Kust Zuid 1-2 is er geen subsidie nodig geweest, de parken daarvoor (Borselle) hebben subsidie gekregen.

De windparken op zee voorzien in 15,8% van de huidige elektriciteitsvoorziening voor bedrijven en mensen thuis. Dat is meer dan we 10 jaar geleden hadden afgesproken in het Nederlandse Energieakkoord. Dankzij de succesvolle aanpak voor wind op zee kunnen we de komende jaren zelfs versnellen, zodat windenergie op zee in 2030 zonder subsidies voor 16% aan schone energie kan leveren.

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer