De COBRA kabel: 5 jaar interconnectie Denemarken - Nederland

De COBRA-kabel is een van de belangrijke elektriciteitsverbindingen van Denemarken in het buitenland; die naar Nederland. Afgelopen donderdag bestond de verbinding 5 jaar. Vanaf 2019 zijn de Nederlandse en Deense hoogspanningsnetten rechtstreeks met elkaar verbonden via een onderzeese gelijkstroom hoogspanningsverbinding. De interconnector maakte voor het eerst directe elektriciteitshandel tussen de Deense en de Nederlandse markt mogelijk.

Aanleg

April 2009 ondertekenden TenneT en de Deense Energinet.dk een samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van een nieuwe onderzeese verbinding met hoogspanningsgelijkstroom om de elektriciteitsnetten van Nederland en Denemarken rechtstreeks met elkaar te verbinden: het COBRAcable project. COBRA is een afkorting van COpenhagen BRussels Amsterdam. De Europese Commissie ondersteunde het COBRA-project met 86,5 miljoen euro uit het 'Europese energieprogramma voor herstel'.

Het besluit de kabel aan te leggen viel in september 2014. Onderdeel van de werkzaamheden was de aanleg van een nieuwe, 325 kilometer lange, verbinding tussen Endrup in Denemarken en Eemshaven in Nederland. (Zie de video hieronder.)

Het werk werd begin 2016 aanbesteed. Siemens AG heeft voor beide zijden van de verbinding de omzettingsstations geleverd en de gelijkstroomkabel werd geleverd door het Italiaanse Prysmian, een van de grootste kabelleveranciers ter wereld. De verbinding werd aan het begin van 2019 voltooid. De officiële opening vond plaats op 4 november 2029, zowel in Eemshaven (zie hoofdfoto) als in het Deense Endrup.

De aanleg van de verbinding begon in januari 2017 met het slaan van de eerste paal voor het Nederlandse omzettingsstation in de Eemshaven. De kabel kwam in november 2018 in Nederland aan land.

COBRAcable Cable Pull Fano Denmark Film | TenneT

Capaciteit

De kabel van circa 325 kilometer heeft een capaciteit van 700 MW. Sinds 11 september 2019 heeft de 325 km lange onderzeese kabel 12,5 TWh aan stroom geëxporteerd, terwijl bijna 7 TWh de andere kant op is gestroomd. De kabel maakt structureel Nederlandse capaciteit beschikbaar voor het Deense elektriciteitsnet en omgekeerd.

De COBRAcable is een initiatief TenneT en de Deense elektriciteits- en gasnetbeheerder Energinet. De kabel loopt vanaf Eemshaven (Nederland) via Duitsland naar Endrup (Denemarken). Twee converterstations op land, een in Nederland (Eemshaven) en een in Denemarken (Endrup), zetten wisselstroom om in gelijkstroom. Zo wordt transport van elektriciteit over lange afstand mogelijk zonder grote verliezen. De converters zetten ook de gelijkstroom weer om in wisselstroom; elektriciteitsnetten functioneren op basis van wisselstroom. (Lees ook: Wat is HVDC en wat zijn de voordelen? - NedZero)

Interconnectie

Doel van de kabel is het transporteren van duurzame elektriciteit, opgewekt door onder meer windparken. Nederland kan via de kabel meer duurzame elektriciteit importeren, vooral wind uit Denemarken. Voor Denemarken is het waarborgen van de leveringszekerheid van groot belang. De kabel maakt structureel Nederlandse capaciteit beschikbaar voor het Deense elektriciteitsnet en omgekeerd.

Verder is de kabelverbinding zo ontworpen dat het in een later stadium mogelijk is om een windpark op zee aan te kunnen sluiten. Hierdoor draagt de kabel bij aan de verwezenlijking van een duurzaam internationaal energielandschap, een streven van de Europese Unie.

De interconnector maakt voor het eerst directe elektriciteitshandel tussen de Deense en de Nederlandse markt mogelijk.

Andere verbindingen

Nederland heeft, naast de verbinding met Denemarken, ook grote elektriciteitsverbindingen met Noorwegen en Engeland. Dat zijn respectievelijk de NorNed-kabel en de BritNed-kabel.

De NorNed-kabel is een 580 km lange gelijkstroom-hoogspanningskabel over de bodem van de Noordzee tussen Noorwegen en Nederland. Deze kabel kwam in mei 2008 in gebruik. De verbinding wordt geëxploiteerd door TenneT en het Noorse Statnett .

Ook de BritNed-kabel is een gelijkstroom-hoogspanningskabel. Deze loop over de bodem van de Noordzee tussen Nederland en Groot-Brittanie. (Zie hieronder.) Het project is door NLink, een dochteronderneming van TenneT, en National Grid ontwikkeld. BritNed is de tweede overzeese hoogspanningskabel die Groot-Brittannië met het Europese continent verbindt. De eerste verbinding was met Frankrijk in 1961, opgewaardeerd in 1986.

Bron: Wikipedia
Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer