Daling kosten elektriciteitsproductie leidt tot winstmarges Europese energiebedrijven

Alle grote Europese utility (energie) bedrijven hebben hun halfjaarcijfers bekend gemaakt. Richard Brakenhoff, marktanalist en branchespecialist bij NedZero, concludeert dat hoewel de elektriciteitsprijzen tussen de 28 – 58% daalden in het eerste halfjaar van 2024, in vergelijking met het eerste halfjaar van 2023 de bruto- en nettowinst steeg. Dit was een van de beste periodes. Hier volgt zijn analyse.

Omzetdaling

De omzet van de Europese energiebedrijven daalde met 20% tot EUR 224 miljard in het eerste halfjaar van 2024 in vergelijking met het eerste halfjaar van 2024 (zie onderstaande grafiek).

Waar de omzet nog piekte op EUR 365 miljard in de eerste helft van 2022 door het effect van de invasie van Rusland in de Oekraïne, begint het omzetniveau weer meer richting pre-Covid-19 te bewegen. De omzet is zo sterk gedaald omdat de elektriciteitsprijzen in Europa verder sterk zijn afgenomen (zie 2e grafiek) met gemiddeld zo’n 42% in vergelijking met de eerste helft van 2023.

Deze daling werd voor een klein deel tenietgedaan door een hogere afzet van elektriciteit.

Adjusted net margin: Nettowinst aangepast voor éénmalige posten gedeeld door omzet.
Geraadpleegde bronnen: Ørsted, Vattenfall, RWE, Iberdrola, Enel, EDF, EDP, Engie, Stattkraft, Fortum, EnBW, CEZ

Stijging nettowinstmarge

Opvallend is dat de Europese utility bedrijven in deze meer ‘normale’ elektriciteitsmarkt hun winstmarges flink hebben kunnen opschroeven dankzij een nog sterkere daling van de kosten om elektriciteit te produceren.

De nettowinstmarge ging van 8,8% in het eerste halfjaar van 2023 naar 11,4% in het eerste halfjaar van 2024. De sector profiteerde van hogere volumes. Ook betere windcondities hebben geholpen.

De onderstaande grafiek geeft aan dat hoge elektriciteitsprijzen niet automatisch betekent dat de utility bedrijven daardoor hogere winstmarges kunnen behalen, het tegendeel lijkt eerder waar.

Indicatief verloop Europese Wholesale elektriciteitsprijs (EUR/MWh) versus nettowinstmarge:

De Europese elektricteitsprijs bestaat niet, maar is berekend op basis van prijzen en verbruik in de grootste EU landen | Geraadpleegde bronnen: Ember, Orsted, Vattenfall, RWE, Iberdrola, Enel, EDP, Engie, Stattkraft, Fortum, EnBW, CEZ
Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer