De nieuwe Energiewet is aangenomen door de Eerste Kamer. De Energiewet beoogt volgens het kabinet de inzichtelijkheid, structuur en consistentie, die in de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998 deels verloren zijn gegaan, terug te brengen. Tegelijk is onderhoud verricht, zodat er weer een toegankelijk en geactualiseerd ordeningskader ontstaat. Welke gevolgen heeft dat voor de windindustrie? We zetten de relevante artikelen en consequenties voor wind op zee en wind op land op een rijtje. (foto: @Robin Utrecht/ Eerste Kamer)
"Goed dat energiewet eindelijk is aangenomen, de wet regelt veel zaken ook met betrekking tot windenergie."
10 december 2024
De Eerste Kamer heeft dinsdag 10 december 2024 ingestemd met de Energiewet van minister Hermans van Klimaat en Groene Groei. In het wetsvoorstel worden de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet ingetrokken en samengevoegd in één nieuwe wet.
Tijdens het debat een week eerder over de Energiewet bleken de meeste woordvoerders vóór het samenvoegen van de twee verouderde wetten in één wet te zijn. Wel hadden zij nog veel vragen over de manier waarop de wet bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelen, over de druk op het elektriciteitsnet wanneer minder mensen gas gaan gebruiken, over de verhouding van de inrichting van het Nederlandse systeem ten opzichte van de landen om ons heen, over de elektriciteitstarieven, over energiearmoede, over de scheiding tussen publieke netbeheerders en commerciële aanbieders en over warmtenetten.
Bekijk hier het debat van 3 december. Het verslag van de plenaire vergadering op 10 december is hier terug te vinden.
En bekijk hieronder wat specifiek van belang is voor de windindustrie.
Wind op zee | Transmissiesystemen
- Artikel 1.1: Definitie van een transmissiesysteem voor elektriciteit op zee, dat windparken op zee verbindt met het landelijk netwerk. Belangrijk voor de integratie van offshore windparken.
- Artikel 1.6: Toepassing van de wet binnen de exclusieve economische zone van Nederland. Dit maakt duidelijk dat offshore windprojecten binnen dit gebied gereguleerd zijn.
- Artikel 1.3, lid 3: Specificatie van aansluitingen tussen transmissiesystemen op zee en windparken. Dit bevordert een duidelijke planning van infrastructuur voor offshore windenergie.
Wind op zee | Technische en operationele bindingen:
- Artikel 1.4, lid 5: Windparken op zee die dicht bij elkaar liggen, kunnen als één installatie worden beschouwd, mits er technische of organisatorische bindingen zijn.
Wind op zee | Transport en congestiebeheer:
- Artikel 3.47: Congestiebeheer en transportovereenkomsten voor elektriciteit, specifiek van belang voor offshore windprojecten die toegang nodig hebben tot het nationale netwerk zonder risico op overbelasting.
Wind op land | Groepering van windparken
- Artikel 1.4, lid 5: Net zoals bij offshore, kunnen onshore windparken die geografisch dichtbij zijn en technische of organisatorische bindingen hebben, als één installatie worden beschouwd. Dit kan gunstig zijn voor netbeheer en vergunningverlening.
Wind op land | Aansluitingen
- Artikel 1.3: Specificaties voor aansluitingen van windparken op land met transmissie- en distributiesystemen. Relevante voorwaarden en eisen voor aansluiting op het netwerk.
Wind op land | Energie delen en saldering
- Artikel 2.30: Recht op energiedeling binnen energiegemeenschappen. Dit biedt mogelijkheden voor kleinschalige windprojecten op land om elektriciteit lokaal te delen.
- Artikel 2.31: Salderingsregeling voor hernieuwbare elektriciteit, wat invloed heeft op het economische model van onshore windparken.
Wind op land | Vergunningen
- Artikel 2.18: Eisen voor vergunningen voor leveranciers en producenten, inclusief onshore windprojecten. Dit zorgt ervoor dat onshore windontwikkelaars voldoen aan financiële, technische, en organisatorische eisen.
Wind op land | Lokale bindingen
- Artikel 1.4, lid 6: Uitzonderingen voor installaties die meerdere aansluitingen kunnen krijgen als dit tot lagere kosten leidt. Relevant voor onshore windprojecten met meerdere turbines of locaties.