Denemarken publiceert grootste offshore windtender ooit: 6 GW of meer

Het Deense Energieagentschap heeft de aanbestedingskaders gepubliceerd voor in totaal 6 GW. Het gaat om 6 offshore windparken; de grootste offshore windaanbesteding in de Deense geschiedenis. Elke GW windcapaciteit kan groene stroom leveren aan 1 miljoen Deense- of Europese huishoudens. Nieuw is dat partijen de vrijheid hebben om meer dan 6 GW wind te produceren. Daarmee zou het opgesteld vermogen kunnen toenemen tot 10 GW of meer .

Europa's groene power house

33 jaar nadat Denemarken 's werelds eerste offshore windpark in gebruik nam, zet het land een nieuwe grote stap. Op 21 april heeft het Deense Energieagentschap de tender gepubliceerd van mogelijk 6 nieuwe offshore windparken. De aanbestede windparken bevinden zich in de gebieden: Noordzee I, Kattegat, Kriegers Flak II en Hesselø.

De geproduceerde groene stroom zal niet alleen worden gebruikt voor Deens verbruik, maar ook ingezet worden voor export naar de buurlanden en voor de productie van groene waterstof. De Denen zien het als een stap op weg naar de titel ‘Europa’s groene power house’ door bij te dragen aan de groene transitie, onze gemeenschappelijke Europese veiligheid en de onafhankelijkheid van Russisch gas.

“Het zijn projecten van deze omvang die een groot, groen verschil kunnen maken voor het klimaat en onze veiligheid. Niet alleen voor Denemarken, maar voor heel Europa”
De Deense minister van Klimaat, Energie en Nutsvoorzieningen, Lars Aagaard
Nieuwe offshore tenders en reeds bestaande offshore windparken. (Oranje zijn de nieuwe tenders en blauw zijn bestaande offshore windparken)

Nieuw

De windparken op zee moeten minimaal 6 GW leveren, maar als nieuw element zal er vrijheid zijn om zoveel mogelijk wind op zee te gaan produceren in de aanbestede gebieden (met uitzondering van Hesselø dat een maximale capaciteit heeft van 1,2 GW). Als de markt deze vrijheid benut, kan dit leiden tot de aanleg van 10 GW offshore wind of meer.

Er zullen een aantal eisen worden geïmplementeerd om te zorgen voor meer duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid in de projecten.

In gebruik

De minimale capaciteit van alle offshore windparken, van in totaal 6 GW, moet in gebruik worden genomen voor eind 2030.

Momenteel is er in Denemarken in totaal 2,7 GW aan opgesteld vermogen operationeel.

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer