In Europa werd in 2023 een record van 17 GW windvermogen gerealiseerd. 14 GW onshore en 3 GW offshore. Wind maakte 19% uit van de totale elektriciteitsproductie. Het record was iets hoger dan vorig jaar maar haalt nog niet de EU – doelstelling. Daarvoor zou de EU vanaf 2024 t/m 2030 gemiddeld 30 GW windenergie per jaar moeten realiseren.
Windvermogen in 2023
Duitsland was nummer 1, gevolgd door Nederland en Zweden. Nederland was koploper in toegevoegde offshore windvermogen, onder andere door de inbreng van Hollandse Kust Zuid. Dit wereldwijd grootste offshore windpark is in staat om met een vermogen van 1,5 GW 2 miljoen huishoudens in Nederland jaarlijks van stroom te voorzien.
Het percentage van de tijd dat een windturbine theoretisch met vol vermogen kan draaien van nieuwe windturbines groeit gestaag. Bij onshore windparken lag dat percentage tussen 30 en 48% en bij offshore windparken rond de 50%. Bron: windeurope.org.
Reeks acties
De International Energy Agency (IEA) verwacht dat in de EU vanaf 2024 t/m 2028 gemiddeld 23 GW windenergievermogen per jaar zal worden geplaatst. Mede op basis van het EU Wind Power Package dat de 26 EU – ministers eind 2023 tekenden in het kader van de European Wind Charter.
Het windenergiepakket schetst een reeks acties die snel kunnen worden genomen om de Europese windenergie-industrie te versterken. Sommige acties zijn voor de EU, sommige voor de lidstaten en sommige voor de industrie. Samen zullen deze acties een gamechanger zijn voor de Europese windindustrie en voor het vermogen van Europa om zijn klimaat- en energiedoelstellingen te halen.
De hoofdpunten zijn:
- Vereenvoudiging van de vergunningsprocedures.
- Verbeterde opzet van tenders voor windparken.
- Openbare financiële ondersteuning voor de productie van windturbines.
- De uitbouw van kritische trajecten van de infrastructuur.