EU zegt €682 miljoen toe aan België als staatssteun voor offshore windindustrie

De Europese Commissie heeft de goedkeuring aangekondigd van 682 miljoen euro aan staatssteun ter ondersteuning van de ontwikkeling van hernieuwbare offshore windenergie in België. De maatregel is bedoeld voor de bouw en exploitatie van het eerste offshore windmolenpark in de Prinses Elisabethzone in de Noordzee.

Conclusie Europese Commissie

De Commissie concludeerde dat de Belgische regeling noodzakelijk, passend en evenredig is om de groene transitie te versnellen en de ontwikkeling van bepaalde economische activiteiten te vergemakkelijken die van belang zijn voor de uitvoering van de Green Deal Industrial Plan.

Op basis hiervan keurde de Commissie de steunmaatregel goed op grond van de EU-staatssteunregels.

De steun zal worden toegekend op basis van een transparante en niet-discriminerende biedprocedure. De steun zal worden verleend in de vorm van een maandelijkse variabele premie in het kader van een two-way contract for difference (CfD). De prijspremie wordt uitbetaald over een periode van 20 jaar.

De goedkeuring van de Europese Commissie - die moet oordelen of landen niet aan concurrentievervalsing doen - geldt voorlopig alleen voor de eerste van drie nieuwe kavels in de Noordzee. België diende daarvoor een versnelde goedkeuringsaanvraag in binnen het tijdelijke crisisraamwerk dat de Commissie invoerde na de Russische invasie in Oekraïne.

De EU zei bij het bekendmaken van het besluit op op 13 september:

"Vandaag hebben we deze maatregel van 682 miljoen euro goedgekeurd die België in staat stelt de bouw en exploitatie van het eerste offshore windmolenpark in de Prinses Elisabethzone in de Noordzee te ondersteunen.

Het zal België helpen zijn afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen te verminderen. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat mogelijke concurrentieverstoringen tot een minimum worden beperkt."
Margrethe Vestager, Executive Vice-President in charge of competition policy

EU doelen

België loopt momenteel achter qua windproductie in vergelijking met andere Europese landen. Volgens GlobalData, registreerde België in 2023 7,77 TWh aan totale offshore windopwekkingscapaciteit. Duitsland, Spanje en het VK waren in 2023 de belangrijkste windenergieproducenten op het continent, met respectievelijk 125,64 TWh, 30,9 TWh en 29,83 TWh aan geregistreerde capaciteit.

De EU streeft ernaar om tegen 2030 42,5% van haar energie op te wekken met hernieuwbare technologieën, en windenergie zal naar verwachting aanzienlijk bijdragen aan deze doelstelling.

Prinses Elisabethzone

De Prinses Elizabeth-eiland moet een nieuwe windmolenzone connecteren met het vaste land. Het zorgt ook voor de verbinding tussen het Belgische elektriciteitsnet en dat van zowel het Verenigd Koninkrijk als Denemarken.

Met de goedkeuring is er groen licht om eind oktober de veiling te lanceren voor de eerste van drie nieuwe kavels in de Prinses Elisabethzone in de Noordzee, zo meldt De Tijd. Tegen eind 2028 zou dat moeten resulteren in een nieuw windmolenpark van 700 megawatt, de ambitie van uittredend minister van Energie, Tinne Van der Straeten (Groen).

Het nieuwe park moet jaarlijks zeker 2,6 terawattuur elektriciteit opwekken, het equivalent van wat 740.000 gezinnen verbruiken.

Tegen 2030 zouden volgens De Tijd dan ook de twee volgende windparken van elk 1.225 à 1.400 megawatt, klaar moeten zijn. De veiling daarvoor is gepland in 2026 en moet nog goedkeuring krijgen van de Europese Commissie.

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer