Herontwikkeling windpark Kats II brengt vernieuwing

Windpark Kats II wordt momenteel herontwikkeld en zal daarna verder gaan onder de naam Windpark Oostzeedijk. De drie bestaande windturbines worden de komende weken in opdracht van Energiecoöperatie Zeeuwind vervangen door drie turbines van Nordex. Dat levert bijna een verdrievoudiging van de totale productie op. Een deel daarvan is bestemd voor de eerste emissieloze biermouterij ter wereld, in Eemshaven. Ook nieuw is de plaatsing van een gesloten distributiesysteem (GDS). Aan het coöperatieve karakter van het windpark zal niets veranderen.

Bron: Zeeuwind

Grote toename van productie

Voor de huidige Vestas V90 windturbines uit 2007, met een jaarlijkse productie van 22.500 MWh, komen drie Nordex N149-5,7 MW turbines in de plaats. Deze nieuwe turbines hebben een tiphoogte van 200m wat samen met een groter vermogen leidt tot een verwachte productie van 60.000 MWh per jaar.

Gesloten Distributiesysteem voor Windpark Oost - Zeedijk (Bron: Zeeuwind)

Gesloten distributiesysteem (GDS)

Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden was de plaatsing en inregeling van een innovatief gesloten distributiesysteem. Het transformatorstation, opgezet als een aparte entiteit met eigenaar die instaat voor de bedrijfsvoering, werkt als een stopcontactsysteem. Daarop zijn nu twee partijen aangesloten: het windpark voor de invoeding en buurman Kingfish Zeeland voor de afname.

Op deze manier is er maar één netaansluiting nodig naar een Hoofd Verdeel Station in Goes én wordt het net ontlast doordat de elektronen van het windpark direct naar Kingfish gaan.

Hierdoor zal voldoende netcapaciteit voor de elektriciteitsproductie van de nieuwe turbines en voor de afname van het buurbedrijf beschikbaar komen.

In onderstaande video wordt het systeem uitgelegd.

Gesloten distributiesyteem voor Windpark Oost-zeedijk

Exploitatie

Aan het coöperatieve karakter zal volgens Rogier Polderman, programmamanager bij Zeeuwind. niets veranderen.

“Windpark Oostzeedijk blijft, net als Kats II, voor 50% in bezit van burger coöperatie Zeeuwind. De andere 50% is in bezit van de agrarische coöperatie Camperwind.

Een mooie bijkomstigheid is dat we duurzame stroom van Oost-zeedijk langjarig verkocht hebben aan Holland Malt in de Eemshaven, bestemd voor de eerste emissieloze biermouterij ter wereld.”

Zeeuwind zal het technische- en operationele beheer van het repowering traject uitvoeren De financiële verantwoordelijkheid ligt bij coöperatie Camperwind.

Er is inmiddels begonnen met het laten opbouwen van de eerste turbine. Het repowering project zal naar verwachting in de zomer afgerond zijn.

Meer informatie over windpark Oostzeedijk is te vinden op de website van Zeeuwind.

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer