Hoe te reageren op China? The Oxford Institute for Energy Studies heeft suggesties

De uitdagingen die voortkomen uit China's dominantie in de windenergiesector vereisen een strategische aanpak van diversificatie en risicobeperking stelt het onlangs verschenen rapport: 'Responding to the China challenge: Diversification and de-risking in new energy supply chains' van The Oxford Institute for Energy Studies. Een overzicht van de kwetsbaarheden en risico's die samenhangen met de rol van China in de windenergiesector, met een focus op de situatie in Europa. (foto: Dall-E3)

China's dominantie in windenergie

China heeft een sterke positie verworven in de wereldwijde windenergiemarkt, zowel in de productie van windturbines als in de eigendom van windparken. Europese beleidsmakers maken zich zorgen dat de Europese windindustrie dezelfde ondergang kan ondergaan als de zonne-energie-industrie, waar China nu de overhand heeft. (Zie pagina 36) De bezorgdheid over Chinese eigendom van windparken in Europa is toegenomen, vooral gezien de mogelijke risico's van elektriciteitsleveringsonderbrekingen en marktmanipulatie. (Zie pagina 5)

Risico's van afhankelijkheid

De afhankelijkheid van Chinese toeleveringsketens vormt een aanzienlijke kwetsbaarheid voor de Europese windenergiesector. De risico's zijn niet alleen beperkt tot eigendom, maar omvatten ook de afhankelijkheid van Chinese technologie en componenten. Dit kan leiden tot monopolistische praktijken en een grotere ecologische voetafdruk op de lange termijn. (Zie pagina 41) Het rapport benadrukt dat de risico's van Chinese eigendom vaak worden overdreven, terwijl de afhankelijkheid van Chinese toeleveringsketens de grootste zorg is. (Zie pagina 37)

Strategieën voor diversificatie

Om de risico's te beperken, is diversificatie van de toeleveringsketens essentieel. Dit kan onder meer inhouden dat Europese landen investeren in lokale productiecapaciteiten en samenwerking met niet-Chinese leveranciers. Het rapport pleit voor een evenwichtige benadering waarbij de voordelen van Chinese technologie worden benut, terwijl tegelijkertijd de Europese windindustrie wordt ondersteund. (Zie pagina 41) Beleidsmaatregelen zoals het Carbon Border Adjustment Mechanism kunnen helpen om eerlijke concurrentie te waarborgen en de afhankelijkheid van Chinese producten te verminderen. (Zie pagina 41)

Innovatie en duurzaamheid

Innovatie speelt een cruciale rol in het verminderen van de afhankelijkheid van China. Door te investeren in nieuwe technologieën en duurzame productiemethoden kan Europa zijn concurrentievermogen verbeteren en de ecologische impact van de windenergiesector verlagen. Het rapport suggereert dat innovatie een effectievere strategie kan zijn dan alleen het diversifiëren van leveranciers. (Zie pagina 2)

Conclusie

De uitdagingen die voortkomen uit China's dominantie in de windenergiesector vereisen een strategische aanpak van diversificatie en risicobeperking. Door te investeren in lokale productie, samenwerking met niet-Chinese leveranciers en het stimuleren van innovatie, kan Europa zijn energievoorziening veiliger en duurzamer maken. Het is van cruciaal belang dat beleidsmakers de volledige impact van verschillende industriële beleidsmaatregelen begrijpen en flexibel blijven in hun aanpak om ongewenste bijwerkingen te voorkomen. (Zie pagina 1)

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer