’s Werelds hoogste houten windturbinetoren officieel in gebruik

Op 4 maart 2024 vond in Zweden de inhuldiging plaats van de ‘Wind of Change’, een windturbine op een houten, modulaire turbinetoren. Met 103,3 meter, 105 meter inclusief de basis, is het momenteel de hoogste houten windturbinetoren ter wereld. De 2 MW generator van Vestas levert inmiddels elektriciteit aan het Zweedse net, en voorziet ongeveer 400 huishoudens van stroom.

144 lagen vurenhout

De 30 meter toren is opgebouwd door 144 lagen vurenhout die aan elkaar zijn geplakt om de dikke muren te maken. De dunne lagen worden in een fabriek aan elkaar gelijmd en samengeperst om de gebogen secties te maken. Die stukken worden vervolgens naar de locatie getransporteerd, waar ze aan elkaar worden gelijmd en op elkaar worden gestapeld.

Doordat de onderdelen modulair en stapelbaar zijn kunnen de houten windtorens probleemloos over de openbare weg vervoerd kunnen worden.

Voordelen

De productie in hout heeft volgens Modvion drie grote voordelen:

Modvion, het bedrijf achter de Wind of Change, hoopt in de toekomst nog veel meer houten windturbinetorens te kunnen maken en ziet in het vervangen van staal en beton door hout waar mogelijk een intelligente manier om windenergie bijna vrij van koolstofemissies te maken.

Otto Lundman, CEO van Modvion AB, ziet het kiezen voor hout als een grote doorbraak die de weg vrijmaakt voor de volgende generatie windturbines:

"Gelamineerd hout is sterker dan staal bij hetzelfde gewicht en door modules in te bouwen, kunnen de windturbines hoger zijn. Door in hout te bouwen, verminderen we ook de uitstoot van kooldioxide bij de productie en slaan we in plaats daarvan koolstofdioxide op in het ontwerp."

Volgende stappen

De Wind of Change is onlangs overgedragen aan energiebedrijf Varberg Energi. De plaatsing in Skara is het eerste commerciële project voor Modvion. Het bedrijf gelooft dat houten torens een groot deel zullen uitmaken van de volgende generatie windenergie. Het bedrijf wil daartoe de productie verhogen om aan de wereldwijde behoefte aan hoge windturbinetorens te kunnen gaan voldoen. (De vraag omvat volgens de International Energy Agency (IEA) 30.000 eenheden per jaar. Daarnaast is het plan om de technologie toe te gaan passen op de grootste onshore turbines van 6+MW.

Meer weten? Hier staan de Q&A van Modvion.

Foto: Binnenin een houten windmolentoren van het Zweedse bedrijf Modvion. Fotograaf: Paul Wennerholm / Modvion

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer