IEA: integratie zon en wind noodzakelijk voor behalen klimaatdoelen

IEA komt met een nieuw rapport waarin het de dringende noodzaak van tijdige integratie van zonne-PV- en windcapaciteit onderstreept om de wereldwijde decarbonisatiedoelstellingen te kunnen halen. Het rapport geeft een inventarisatie van de bestaande integratiemogelijkheden en roept op tot strategische overheidsmaatregelen, verbeterde infrastructuur en hervormingen van de regelgeving. (Foto: IEA/ Shutterstock)

Tijdige integratie essentieel

De COP28-belofte om de wereldwijde hernieuwbare capaciteit tegen 2030 te verdrievoudigen, vraagt om intensievere inspanningen en investeringen die nodig zijn om dit ambitieuze doel te bereiken.

Het maximaliseren van de capaciteit van zon-PV en windenergie vereist een effectieve integratie in energiesystemen.

Het uitstellen van maatregelen ter ondersteuning van integratie kan in 2030 tot 15 % van de opwekking van fotovoltaïsche en windenergie in gevaar brengen en zou waarschijnlijk leiden tot een tot 20 % kleinere vermindering van koolstofdioxide (CO2) emissies in de energiesector.

Variabele hernieuwbare energie

Hoewel energiesystemen altijd al vraagvariabiliteit hebben beheerd, introduceert variabele hernieuwbare energie (VRE) zoals wind- en zon-PV aanbodvariabiliteit afhankelijk van het weer.

Deze variabiliteit vereist een grotere flexibiliteit van het hele elektriciteitssysteem, door gebruik te maken van regelbare opwekking, netverbeteringen, verhoogde opslag en vraagrespons. Succesvolle integratie maximaliseert de hoeveelheid energie die veilig en betaalbaar kan worden ingekocht, minimaliseert kostbare systeemstabiliteitsmaatregelen en vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Wereldwijde variabele opwekking van hernieuwbare energie in het geval van integratievertraging en het scenario van aangekondigde toezeggingen, 2030 | Bron: IEA

Overheidsrichtlijnen nodig

De integratie van VRE is al vele jaren een belangrijk aandachtspunt in toonaangevende markten, wat heeft geleid tot het voorstellen van tal van technologische, beleids- en operationele maatregelen.

Ondanks dit uitgebreide onderzoek blijft het een uitdaging om specifieke prioritaire maatregelen voor de uitvoering vast te stellen. Het rapport is bedoeld om beleidsmakers op dit gebied te ondersteunen door een update te presenteren van het IEA's fasen van het VRE-integratiekader.

Dit kader onderscheidt zes fasen van de toenemende systeemeffecten van de opwekking van zon-PV en windenergie, elk met bijbehorende uitdagingen en oplossingen. Door een systeem in kaart te brengen in de huidige fase, helpt het kader bij het identificeren van prioritaire integratiemaatregelen en vergemakkelijkt het de uitwisseling van ervaringen tussen systemen in vergelijkbare omstandigheden.

Beproefde strategieën

Het rapport geeft een uitgebreide inventarisatie van integratiemaatregelen die zijn geïmplementeerd in 50 energiesystemen wereldwijd, die bijna 90% van de wereldwijde opwekking van zonne-energie en windenergie bestrijken.

De analyse identificeert een kernset van maatregelen die universeel worden toegepast door systemen in fase 2 van VRE-integratie en hoger. Deze dienen als leidraad voor overheden om bewezen, effectieve integratiebenaderingen te identificeren en uit te voeren. Daarnaast geeft de inventarisatie inzicht in de maatregelen die zijn genomen in systemen die voorop lopen op het gebied van VRE-integratie en biedt het een leidraad voor het creëren van toekomstgerichte strategieën.

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer