Ierland investeert in grootschalig windplan: ‘spannendste industriële kans in decennia’

Ierland wil wereldleider worden op het gebied van hernieuwbare offshore-energie (ORE). Op 1 mei werd hiertoe door de overheid een grootschalig windplan gepubliceerd. Het plan schetst de langetermijnambities van 20 GW tegen 2040 en 37 GW tegen 2050. Ook export van energie wordt in de planvorming meegenomen. De benodigde €100 miljard aan investeringen zijn inmiddels goedgekeurd.

Plangestuurde aanpak

Belangrijk onderdeel van de plannen wordt gevormd door ‘Het Future Framework Policy Statement for Offshore Renewable Energy’, gepubliceerd door de Ierse minister van Milieu, Klimaat en Communicatie, Eamon Ryan. Dit grootschalige windplan omvat 29 belangrijke acties om een plangestuurde aanpak van Ierland voor offshore windenergie te kunnen ontwikkelen.

Het beleid vormt de basis voor de ambitieuze offshore-doelstellingen van Ierland en beschrijft de weg die Ierland zal volgen om tegen 2040 20 GW aan offshore windenergie, en tegen 2050 ten minste 37 GW te kunnen opwekken.

De plannen omvatten een analyse van economische kansen om investeringen aan te moedigen en het financiële en economische rendement van hernieuwbare offshore-energie voor de staat en lokale gemeenschappen te maximaliseren. Het onderzoekt ook de mogelijkheden om overtollige hernieuwbare energie te exporteren via interconnectie, en om overtollige hernieuwbare energie in te zetten voor alternatieve energieproducten en -diensten voor internationale markten.

"Onze offshore windenergie is potentieel de grootste binnenlandse bron van elektriciteit die vluchtige, geïmporteerde fossiele brandstoffen kan vervangen. Het vormt onze meest spannende industriële kans in decennia, aangezien we van plan zijn niet alleen ons eigen land van stroom te voorzien, maar ook onze overtollige energie naar Europa te exporteren.”
Eamon Ryan, Minister van Milieu, Klimaat en Communicatie

Opschalen

Ierland gaat de offshore windenergie na 2030 opschalen waarbij in eerste instantie turbines met een vaste bodem worden ingezet voor de zuid- en oostkust. Deze aanpak zal volgens Ryan tegen 2040 naar verwachting 20 gigawatt (GW) aan offshore windenergie opleveren, meer dan drie keer de totale elektriciteitsvolumes die in de staat worden opgewekt. Dat zal de weg vrijmaken voor Ierland om overtollige hernieuwbare energie naar Engeland en Europa te exporteren.

Grotere drijvende turbines verder op zee zullen volgens de minister pas worden ingezet zodra de technologie bewezen en concurrerend is. Maar floatables zullen voor Ierland te zijner tijd een belangrijk onderdeel gaan uitmaken van de hernieuwbare energiemix. Ook getijden- en golfenergie worden daar in opgenomen.

Havenontwikkeling

Met de plannen is een bedrag van € 100 miljard gemoeid dat inmiddels is goedgekeurd. De leider van de Groene Partij geeft aan dat de ontwikkelaars de komende 20 jaar meer dan €100 miljard zullen investeren, en dat het nu toegekende bedrag van de staat bedoeld is voor havenontwikkeling en versterking van het elektriciteitsnet.

De eerste havens die worden uitgebreid om de ontwikkeling van offshore windenergie te ondersteunen, zijn naar verwachting die in Cork en Rosslare. Om windprojecten aan de westkust te vergemakkelijken, zal Shannon-Foynes of een andere haven langs die kustlijn worden uitgebreid.

Aanvullend zullen de havens van Belfast en havens van het Verenigd Koninkrijk aan de Ierse Zee waarschijnlijk ook ingezet worden voor zes offshore windparken met vaste turbines die tegen 2030 5 GW zullen leveren. De bouwaanvragen voor deze windparken worden waarschijnlijk nog dit jaar ingediend.

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer