Inwoners Flevoland investeren miljoenen in windenergie

Inwoners van Dronten en Lelystad hebben in totaal 3 miljoen euro geïnvesteerd in windenergie op land. Ze konden deelnemen door obligaties te kopen van Windplan Groen.

Bevolking moet kunnen profiteren

Inwoners die obligaties hebben gekocht, zetten hun geld tien jaar vast. Ze krijgen elk jaar een uitkering van 6 procent. Dat is meer rente dan banken doorgaans betalen over spaargeld van particulieren. De obligaties zijn er gekomen, omdat de provincie Flevoland ooit als voorwaarde heeft gesteld dat de bevolking moet kunnen profiteren van windmolens die in hun achtertuin staan.

Volgens Wim Luijkx van Windplan Groen, is 3 miljoen het bedrag waar ze op gehoopt hadden. Het gaat alleen om mensen in het projectgebied vanwege de betrokkenheid. Overigens komt Windplan Groen ook in actie voor mensen uit de gemeenten Dronten en Lelystad die zelf niet over geld beschikken om deel te nemen. Daarvoor is Stichting Windplan Groen Fonds opgericht. De ruimte die overblijft uit de obligaties komt extra ten goede aan het fonds.

Rik Harmsen, bestuurssecretaris NedZero: “Deze regeling van Windplan Groen is een mooi voorbeeld van financiële participatie door de omgeving. Bij elk windproject in Nederland worden obligatieregelingen, gebiedsfondsen of andere vormen van financiële participatie toegepast. Ook het aandeel lokaal eigendom van burgers, boeren en bedrijven neemt toe. Dat blijkt ook uit de monitor financiële participatie en is conform de afspraken uit het Klimaatakkoord en de gedragscode windenergie op land. Op die manier krijgt Nederland duurzame energie en profiteert de omgeving mee van de opbrengsten.”

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer