McKinsey ziet warmte-elektrificatie als directe- en kosteneffectieve route voor decarbonisatie industrie

Industrieën zoals chemie, productie en papier verbruiken een aanzienlijk deel van de wereldwijde energie voor warmte, waarbij het merendeel afkomstig is van fossiele brandstoffen. Het elektrificeren van warmte biedt een directe- en kosteneffectieve route naar decarbonisatie en kan helpen bij het bereiken van net-zero doelen, stelt McKinsey & Company in het artikel: 'Tackling heat electrification to decarbonize industry'.

Industrieën en energiegebruik
Industrieën zijn volgens McKinsey & Company verantwoordelijk voor 37% van het totale wereldwijde energieverbruik, waarbij tweederde wordt gebruikt voor warmteproductie. Dit komt neer op meer dan 20% van het wereldwijde energieverbruik, waarvan ongeveer 80% wordt gegenereerd door fossiele brandstoffen. Met strengere klimaatdoelstellingen wordt het decarboniseren van industriële warmte steeds urgenter. Echter, beperkte beschikbaarheid van betaalbare technologieën en beperkte investeringsbereidheid vormen obstakels voor grootschalige elektrificatie.

Bron: McKinsey & Company

Elektrificatie biedt kansen
Elektrificatie van warmte kan een positieve netto contante waarde hebben en is een haalbare optie voor decarbonisatie. Industrieën met lage tot middelhoge temperatuureisen, zoals productie en voedingsmiddelen, kunnen op korte tot middellange termijn profiteren van elektrificatie. Technologieën zoals warmtepompen en elektrische boilers zijn beschikbaar en kunnen worden geïntegreerd in bestaande infrastructuur.

Uitdagingen bij hoge temperaturen
Voor processen met hogere temperatuureisen, zoals in de chemische industrie en staalproductie, zijn de technische alternatieven voor aardgas momenteel beperkt. Toch kunnen ook deze sectoren op termijn profiteren van elektrificatie naarmate technologieën zich verder ontwikkelen.

Andere paden
Naast elektrificatie zijn er andere decarbonisatiepaden, zoals het gebruik van waterstof en koolstofafvang en -opslag (CCS). Deze vereisen echter aanzienlijke investeringen en infrastructuuruitbreiding. Elektrificatie biedt een directe en vaak kosteneffectieve route naar het verminderen van industriële emissies.

Bron: McKinsey & Company

Strategie voor elektrificatie
Om de juiste strategie te bepalen, moeten bedrijven overwegen welke technologieën het beste passen bij hun specifieke processen en temperatuureisen. Het stellen van strategische vragen kan helpen bij het identificeren van de meest geschikte aanpak voor het elektrificeren van warmte en het bereiken van decarbonisatiedoelen.

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer