Net Zero Industry Act (NZIA): aanjager van elektrificatie

6 februari 2024 bereikten het Europees Parlement en de Raad een definitief akkoord over de Net Zero Industry Act (NZIA). De wet zal de Europese productie van schone technologie helpen versterken en ertoe bijdragen dat de toekomst van windenergie 'made in Europe' is.

Elektrificatie industrie
De Net-Zero Industry Act is een initiatief dat voortkomt uit het Green Deal Industrial Plan, dat tot doel heeft de productie van schone technologieën in de EU op te schalen.

De EU wil tegen 2030 420 GW aan windenergie geïnstalleerd hebben, tegenover 220 GW nu. De Europese toeleveringsketen voor windenergie wordt nu opgevoerd om aan deze vraag te voldoen. Maar in het huidige tempo bouwen we slechts de helft van de windturbines die de EU nodig heeft.
Het creëren van een gelijk speelveld en het elektrificeren van de Europese industrie is onontbeerlijk om de Europese doelstellingen op het gebied van energiezekerheid en klimaat te halen.

Gelijk speelveld
De NZIA richt zich met name op de uitvoering van duurzame projecten. Het roept nationale regeringen op om prijsindexering toe te passen. Onbeperkt negatief bieden brengt de realisatie van windprojecten in gevaar omdat ze bijdragen aan het totale projectrisico, wat de kapitaalkosten opdrijft. Dit is vooral een uitdaging met de hogere rentetarieven nu. De maatregelen beschermen de ontwikkelaars tegen extra kosten en zorgt voor een gelijk speelveld. Het is dus zeer positief dat deze kwestie nu wordt erkend.

De nieuwe wet legt ook de lat voor deelname aan veilingen van windenergie hoger. Er zijn extra criteria vastgelegd op het gebied van: cyberbeveiliging, verantwoord ondernemerschap en het vermogen om projecten uit te voeren. Nationale overheden kunnen offertes ook belonen op basis van duurzaamheid, integratie van het energiesysteem of veerkracht van de toeleveringsketen.

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer