Nieuw: het zelf oprichtend kraansysteem voor windturbines

Het Noorse bedrijf WindSpider krijgt subsidie voor de bouw van een innovatief zelfoprichtend kraansysteem. Het bedrijf start nu allereerst met de bouw van een volledige eenheid. Het kraansysteem is bedoeld voor de installatie en het onderhoud van zowel vaste- als drijvende windturbines en biedt belangrijke voordelen tegen lagere kosten.

Bron: WindSpider

Ontwikkeling

In december 2022 ondertekende het Duitse energiebedrijf RWE een Letter of Intent (Lol) met de Noorse WindSpider voor de ontwikkeling van een nieuw modulair zelfoprichtend kraansysteem voor de installatie van onshore- en offshore windturbines.

De technologie sluit aan bij RWE’s ambitie om zich naast offshore windenergie op vaste fundaties ook op de groeiende drijvende windenergiemarkt te richten. Om vroegtijdig ervaring op te doen, neemt RWE deel aan meerdere drijvende demonstratieprojecten, elk gebaseerd op verschillende funderingsconcepten.

Inmiddels is het innovatieve kraansyteem toe aan een volgende stap: de ontwikkeling van een full-scale unit. Om dit mogelijk te maken ontvangt WindSpider NOK 17,5 miljoen (ongeveer EUR 1,5 miljoen) van het Noorse investeringsfonds Innovation Norway, voor de verdere ontwikkeling van hun aluminium hefoplossing, besturingssysteem en simulator.

Bron: WindSpider

Innovatief systeem

De WindSpider-kraan is een universele zelfoprichtende oplossing, die de turbinetoren als ondersteuning gebruikt voor de installatie, het onderhoud, het opnieuw aandrijven en de ontmanteling van windturbines. WindSpider zegt op haar website dat de oplossing met een effectief hefvermogen van +1500 ton voorbereid is op de volgende generaties windturbines tegen aanzienlijk lagere kosten.

Eigenschappen:

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer