Oproep aan nieuwe kabinet tot stevig uitvoeren klimaatbeleid

Een brede coalitie van bedrijven, belangenorganisaties, milieubeschermers en netbeheerders heeft een brief aangeboden aan de partijen die onderhandelen over een nieuwe regering. Met als oproep dat het nieuwe kabinet de komende jaren stevig zal inzetten op realisatiekracht en uitvoering van het klimaatbeleid.

Perspectief

Het pleidooi is aangeboden onder hoede van het Nationaal Klimaat Platform dat in het leven is geroepen door minister Jetten van Klimaat en Energie, met als doel het klimaatbeleid te versnellen.

Voorzitter Kees Vendrik: “De transitie is niet meer alleen een goed plan en veel papier, zoals een aantal jaar geleden, het is nu praktijk. Daar is inmiddels veel geld mee gemoeid.”

Volgens Vendrik hebben partijen perspectief nodig van de politiek. De brief roept op tot consistent en trefzeker leiding blijven geven aan de voortgang van de klimaat- en energietransitie in Nederland. Oftewel: uitvoeren, uitvoeren, uitvoeren.

Anticiperen

In de brief wordt onder meer gewezen op het mondiale speelveld dat in rap tempo verandert. Veel landen, binnen en buiten de Europese Unie, bieden momenteel grote kansen aan bedrijven om binnen hun landsgrenzen schone energie- of industriële productie zonder uitstoot van broeikasgassen te realiseren. Het nieuwe kabinet wordt gevraagd hier tijdig en adequaat op te anticiperen met een stevig investeringsbeleid om niet het risico te lopen een belangrijke bron van welvaart en werkgelegenheid te verliezen en voor onze energievoorziening nog meer afhankelijk te worden van andere landen.

Keuzes maken

Als conclusie roept de coalitie op tot het maken van duidelijke keuzes, waarbij uitvoering en realisatiekracht cruciaal zijn om perspectief te bieden. Keuzes die de energierekening betaalbaar houden, de onafhankelijkheid van Nederland op energiegebied versterken, investeringszekerheid en leveringszekerheid borgen, en tegelijkertijd de klimaatopgave voor 2030 realiseren in samenhang met de grondstoffentransitie en verdere verbetering van de natuur- en waterkwaliteit en biodiversiteit.

De brede alliantie van maatschappelijke partijen, waaronder NedZero, belooft om op korte termijn met concrete voorstellen te komen.

De brief is te lezen via de website van Nationaal Klimaat Forum.

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer