Opwekking hernieuwbare energie naar wereldwijd hoogtepunt in 2025

Energieopwekking is momenteel de grootste bron van kooldioxide (CO2) uitstoot ter wereld, maar het is wel de energiesector die het voortouw neemt bij de overgang naar netto nulemissies door de snelle uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Jaarlijkse analyses van de ontwikkelingen op de elektriciteitsmarkt geven inzicht in de verschuivingen.

Deze en meer inzichten zijn te lezen in het onlangs verschenen Electricity 2024, de jaarlijkse analyse van het IEA van de ontwikkelingen en het beleid op de elektriciteitsmarkt.

Conclusies uit het rapport:

Stijging vraag verwacht

Met betrekking tot de huidige- en de te verwachten vraag naar elektriciteit stelt het rapport het volgende:

Voor Nederland geldt dat de vraag naar elektriciteit de afgelopen decennia niet is gestegen. Daar zal naar verwachting verandering in komen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) verwacht dat de vraag naar elektriciteit in 2030 ongeveer 32 tot 52 % hoger ligt zal komen te liggen in 2022.

Daling elektriciteitsprijzen in Europa

De analyse van IEA stelt met betrekking tot elektriciteitsprijzen dat deze  in 2023 over het algemeen lager waren dan in 2022. De prijsontwikkeling varieerde echter sterk van regio tot regio, wat van invloed was op hun economisch concurrentievermogen.

De groothandelsprijzen voor elektriciteit in Europa daalden in 2023 gemiddeld met meer dan 50%, nadat ze in 2022 recordhoogten hadden bereikt na de Russische invasie van Oekraïne. Toch waren de elektriciteitsprijzen in Europa vorig jaar nog steeds meer dan het dubbele van het pre-Covid-niveau, terwijl de prijzen in de Verenigde Staten ongeveer 15% hoger lagen dan in 2019.

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer