Hoe kijken Nederlandse ondernemers aan tegen de plannen van het kabinet? Die vraag stond centraal in de Prinsjesdag Peiling van VNO-NCW en MKB-Nederland, die Kieskompas onder bijna 4.000 ondernemers voor hen heeft uitgevoerd. Daarin komt naar voren dat vier op de tien ondernemers de huidige Nederlandse economie als goed beoordeelt. Ze zijn echter minder positief over de economisch vooruitzichten voor de komende 12 maanden. Minder dan drie op de tien ondernemers zijn optimistisch, terwijl meer dan één op de drie somber of onzeker over de ontwikkeling van de economie is. We destilleerden de specifieke inzichten voor de sector energievoorziening.
Regeldruk: groot knelpunt voor bijna de helft van de ondernemers
Ook hoge loonkosten en tekort aan personeel zijn voor veel ondernemers een (heel) groot knelpunt. Daarnaast ervaren veel ondernemers de hoge kosten voor elektriciteit en gas en andere fossiele energie als een knelpunt. Minder ondernemers ervaren een ongelijk speelveld met concurrenten in andere landen, maar als ze het wel ervaren is dit vaker een (heel) groot knelpunt.
Grotere bedrijven ervaren meer grote knelpunten, vooral tekort aan personeel en hogere loonkosten zijn vaker een probleem.
(Middel)grote bedrijven ervaren bijna elk knelpunt vaker dan kleinere bedrijven. Doordat grote bedrijven meer activiteiten ondernemen, wordt de kans op het ervaren van het knelpunt waarschijnlijk ook groter. Maar ook bij de knelpunten hoge loonkosten en tekort aan personeel blijken (middel)grote bedrijven dit vaker als groot knelpunt ervaren.
Ongelijk speelveld
Een ongelijk speelveld met concurrenten in andere landen is vaker een groot knelpunt in de maakindustrie, transport en logistiek, energievoorziening en landbouw en visserij.
Daarnaast ervaart ongeveer twee op de tien bedrijven in de (Maak)industrie en Landbouw en visserij serieuze problemen bij de levering van grondstoffen en productiemiddelen.
Toegang tot het elektriciteitsnet
Toegang tot het elektriciteitsnet is vooral een probleem voor de Bouwsector, Energievoorziening, (Maak)industrie, Transport en logistiek en Vastgoed. Bedrijven in de sectoren Vastgoed en Transport en logistiek ervaren ook verduurzaming vaker als knelpunt.
Verwachtingen kabinet
Meer dan de helft van de ondernemers heeft heel weinig vertrouwen in de landelijke overheid. Het vertrouwen in de provinciale en gemeentelijke overheid is iets hoger, maar het aantal ondernemers met (heel) weinig vertrouwen blijft groter dan het aantal met (veel) vertrouwen.
Gevraagd naar een eerste reactie over het nieuwe kabinet, geeft ongeveer de helft van de ondernemers aan ‘niet tevreden, maar ook niet ontevreden’ te zijn. Ongeveer één op de zes is (heel) erg tevreden en één op de drie is (heel) erg ontevreden.
Vertrouwen in Provinciale overheid
Vooral in Friensland en Zeeland hebben ondernemers vaker (veel) vertrouwen in de Provinciale overheid.
Hoewel in Zeeland ook een relatief grote groep aangeeft (heel) weinig vertrouwen te hebben. In Friesland, Groningen, Overijssel en Utrecht geven de minste ondernemers aan (heel) weinig vertrouwen te hebben in de provinciale overheid.
Knelpunten voor sector energievoorziening
Regeldruk wordt in de energievoorziening ervaren als grootste knelpunt (51%). Problemen met vergunningen komt daar kort achteraan: 50%. Ongelijk speelveld met concurrenten in andere landen (43%) en toegang tot elektriciteitsnet (39%) staan op de 3e en 4e plek.
Opvallend is dat hoge loonkosten (20%) als minder groot knelpunt wordt gezien dan in andere sectoren zoals de maakindustrie en de horeca.
Bekijk al het nieuws