De Provincie Zuid-Holland gaat in beroep tegen een besluit van de gemeente Nissewaard omdat de gemeenteraad heeft geweigerd een vergunning te verlenen voor de plaatsing van 5 windturbines op de Brielse Maasdijk. De weigering is volgens de provincie strijdig met de wet en gaat in tegen eerdere afspraken. Een overzicht van de gebeurtenissen die hier aan vooraf gingen.
"NedZero betreurt de weigering van de gemeente Nissewaard om een vergunning af te geven voor een zorgvuldig gepland windproject. Hiermee wordt het halen van de gezamenlijke afspraken voor windenergie in Zuid-Holland nog moeilijker. Wij steunen daarom de stap van de provincie Zuid-Holland om hiertegen in beroep te gaan."
Afspraken windenergie binnen Provincie Zuid-Holland
Binnen de provincie Zuid-Holland zijn er afspraken gemaakt over hoeveel iedere regio bijdraagt aan de landelijke energiedoelen. Voor Regio Rijnmond hebben de gemeenten en provincie Zuid-Holland afgesproken om minstens 150 Mega Watt aan windenergie te bouwen in 2020. Een en ander is vastgelegd in het Convenant Realisatie Windenergie Stadsregio Rotterdam 2012, dat is ondertekend door de Provincie Zuid-Holland, betreffende gemeenten, de Natuur en Milieufederatie en NedZero (destijds NWEA). Dit convenant is verlengd tot 31 december 2025.
Daarnaast hebben gemeenten en provincie afspraken gemaakt over duurzame energie die zijn vastgelegd in de Regionale energiestrategie Rotterdam Den Haag (RES).
Ook de gemeente Nissewaard heeft zich gecommitteerd aan de regionale windenergie-afspraken. Samen met de Gemeenteraad is in 2017 het gebied Brielse Maasdijk als zoeklocatie naar voren geschoven. Met de provincie is daarna afgesproken om hier voor eind 2025 minstens 18 MW aan windenergie te bouwen.
Het bedrijf HVC Landwind wil in samenwerking met de Gemeente Nissewaard en de Coöperatieve Vereniging Voorne Putten Energie vijf windmolens op deze plek bouwen. Drie aan de westzijde en twee aan de oostzijde van de Hartelbrug. In december 2022 vroeg het bedrijf een vergunning hiervoor aan bij de gemeente in voor plaatsing van 5 windturbines op de Brielse Maasdijk.
Provincie gaat in beroep
Volgens het college van Nissewaard - en ook de provincie - voldoet de vergunningaanvraag aan alle juridische eisen: er is sprake van een goede ruimtelijke ordening en de aanvraag kan gelet op strenge lokale milieuhinderregelgeving een goed woon- en leefklimaat van omwonenden garanderen. Het college had de gemeenteraad dan ook geadviseerd de vergunning te verlenen. Dat weigerde de raad echter op 9 oktober.
Daarop heeft het college van burgemeester en wethouders op 16 oktober een weigeringsbesluit genomen over de aangevraagde omgevingsvergunning. Omdat de provincie vindt dat ook de gemeente zich aan de zorgvuldigheidseisen, motiveringseisen en aan gemaakte afspraken dient te houden, gaat zij bij de Raad van State in beroep tegen het besluit van Nissewaard.
Door de vergunning niet af te geven wordt er geen windenergie gerealiseerd. Daarmee handelt de raad tegen haar eigen –unanieme- besluit om voor ten minste 18 MW windenergie bij te dragen aan de regionale opgave. Met de weigering worden ook de afspraken voor de opwek van windenergie in de regio (windconvenant Rijnmond) niet nagekomen en komt er dus meer op het bord van de regiogemeenten.
Een robuuste, toekomstbestendige en betaalbare energievoorziening is essentieel voor de economie en een randvoorwaarde voor de samenleving als geheel. Het eiland Voorne-Putten, waar Nissewaard ligt, heeft energieproblemen. Meer (wind)energie is in deze regio hard nodig. De weigering van de gemeenteraad gaat dan ook ten koste van de inwoners, bedrijven, de buurgemeenten en het vestigingsklimaat.
Vervolg
Het beroepsschrift is op 27 november 2024 ingediend bij de Raad van State. De procedure valt onder de crisis- en herstelwet waardoor deze zaak met voorrang behandeld zal worden. Gedeputeerde Staten benadrukken in hun brief aan de gemeente dat zij het betreuren tot deze stap te moeten overgaan. De provincie zal op korte termijn in overleg treden met de gemeente over de nieuw ontstane situatie. In dat overleg wil de provincie tevens met de gemeente bespreken hoe zij haar rol ziet bij het behalen van de regionale energieafspraken die eerder zijn gemaakt.
Voor meer informatie over wat eraan vooraf ging: Windenergie Nissewaard
HVC Landwind
Belanghebbenden, zoals HVC Landwind, hebben de mogelijkheid om binnen zes weken na het weigeringsbesluit in beroep te gaan bij de Raad van State.
Daar heeft HVC gebruik van gemaakt. De beroepstermijn van zes weken is inmiddels verlopen.
Voor de meest actuele en nauwkeurige informatie is het raadzaam om de officiële communicatiekanalen van HVC en de gemeente Nissewaard te raadplegen.
Bekijk al het nieuws