RWE wint grootste aantal onshore windprojecten in laatste Franse aanbesteding

Frankrijk heeft ongeveer 1 GW aan projecten verdeeld in de laatste aanbesteding voor windturbinecapaciteit op land. Het van oorsprong Duitse energiebedrijf RWE heeft het grootste volume gegund gekregen.

Gestegen prijs
De Franse CRE (Energy Regulatory Commission) heeft de resultaten gepubliceerd van de laatste aanbestedingsronde voor windenergie op land (AO 14). De aanbestedingsronde leverde 93 voorstellen op voor een gezamenlijk vermogen van 1801 MW tegen een doelstelling van 925 MW. Het resulteerde uiteindelijk in de toekenning van 57 projecten voor een geselecteerd vermogen van 1007 MW tegen een gemiddelde van 87,23 euro/MWh. De gemiddelde prijs is gestegen ten opzichte van de vorige aanbestedingsronde, toen was de prijs 86,94 euro/MWh.

RWE grootste speler
RWE wordt de belangrijkste speler op de Franse onshoremarkt. RWE heeft in de laatste biedronde 8 van de 57 windprojecten met succes gegund. Met een gegarandeerde capaciteit van 108,7 MW is RWE de op één na grootste ontwikkelaar in termen van totaal toegekend windvermogen. VSB heeft een project van 33 MW gegund gekregen. Andere winnaars zijn onder meer Qair, Eolfi, Kallista Energy, Engie Green, Enertag, Octopus Energy, Axpo Group, EDF Renouvelables en Valorem.

De acht door RWE gefinancierde projecten bevinden zich voornamelijk in het noorden van Frankrijk, in de regio’s Haute-France en Normandië. De eerste inbedrijfstelling wordt verwacht in 2025 en zou tot 2028 moeten duren.

Op naar 10 GW wind op land
De aanbesteding voor windenergie op land werd uitgevoerd in het kader van het Franse meerjarige energie-inkoopprogramma PPE2, waarmee het land tot 2026 28,9 GW aan hernieuwbare capaciteit wil toewijzen, inclusief bijna 10 GW aan windenergie op land.

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer