In 2021 heeft de Belgische regering besloten om in de Prinses Elisabeth-zone (PEZ) de productie van minimum 3,15 en maximum 3,5 GW aan opwek van offshore windenergie te realiseren. Deze 2e offshore windzone in België heeft een oppervlakte van 285 km² en omvat drie kavels. Voor de vergunningen voor de bouw en exploitatie van offshore installaties voor kavel 1 wordt op 14 november aanstaande een tender uitgeschreven. Om de opgewekte elektriciteit aan land te kunnen brengen werkt de Belgische netbeerder Elia aan een energie-eiland voor de Belgische noordzeekust. De eerste windturbines van kavel 1 moeten in 2028 operationeel zijn. (foto: Het Prinses Elisabeth Eiland, Elia)
Drie kavels
In het Marien Ruimtelijk Plan (MRP) 2020-2026 werd een bijkomend gebied in de Belgische Noordzee van 285 km² (aan de grens met Frankrijk), bestemd voor de bouw en exploitatie van installaties voor de productie van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen. Dit gebied, de Prinses Elisabeth-zone, heeft een oppervlakte van 285 km² en omvat drie gebieden: Noordhinder Noord, Noordhinder Zuid en Fairybank.
Het gaat om drie kavels met bijbehorend maximaal geïnstalleerd vermogen van 700 MW, 1225-1400 MW en 1225-1400 MW.
Prinses Elisabeth Eiland
De Belgische netbeheerder, Elia Transmission Belgium, voorziet in een uitbreiding van het Modular Offshore Grid (MOG) om de toekomstige windparken te verbinden met het elektriciteitsnetwerk.
Hiervoor wordt het zogenoemde Prinses Elisabeth Eiland aangelegd voor de Belgische Noordzeekust. Het eiland moet gaan werken als een elektriciteitshub: het bundelt 60 km aan gelijkstroomkabels (DC) en 300 km aan wisselstroomkabels (AC) van de windparken van de tweede Belgische offshore windzone om de elektriciteit die daar wordt opgewekt, aan land te brengen.
Het eiland is natuur-inclusief ontworpen om de biodiversiteit te bevorderen en het marien milieu rond het eiland te helpen verrijken en zal ook als aanlandingspunt fungeren voor de interconnectoren tussen België en de andere Europese landen.
Het contract voor de geplande HVAC-hoogspanningsstations is juni 2024 toegekend aan het HSI-consortium, dat bestaat uit de Belgische firma Iemants (Smulders) en de Nederlandse bedrijven HSM offshore Energy en IV-Offshore & Energy.
Bekijk al het nieuws