De Delta Rhine Corridor (DRC) is een strategisch infrastructuurproject dat gericht is op het verbeteren van de connectiviteit en transport van duurzame energie en industriële producten in Europa. Het project speelt een belangrijke rol in de energietransitie en de vergroening van de industrie in Nederland en de rest van Europa. Verschillende studies van TenneT hebben recent uitgewezen dat de inbreng van HVDC (High Voltage Direct Current, oftewel gelijkstroom) in de DRC de beste oplossing is voor het oplossen van bepaalde knelpunten en, naast diepe aanlanding van windparken op zee, kan gaan zorgen voor directe elektrificatie van de industrie. Met het aanleggen van de HVDC-kabels in de DRC sluit Nederland bovendien aan bij de ontwikkelingen op dit vlak in de ons omringende landen. (foto's: Chris Pennarts, TenneT)
De Delta Rhine Corridor
Doel van de DRC is om belangrijke industriële regio's in Nederland, zoals de Rotterdamse haven, met het achterland in Duitsland en andere Europese markten te gaan verbinden. Dit gebeurt via een netwerk van pijpleidingen voor het transport van waterstof, CO2 en andere duurzame energiedragers. Deze clusters zullen profiteren van efficiëntere en duurzamere energievoorzieningen en transportmogelijkheden.
De DRC zal ook een infrastructuur voor het transport en de opslag van CO2 omvatten. Dit maakt deel uit van Carbon Capture and Storage (CCS)-initiatieven, die gericht zijn op het verminderen van CO2-uitstoot door de industrie.
De DRC maakt deel uit van een bredere Europese strategie om te werken aan geïntegreerde energienetwerken. Dit netwerk moet helpen de doelstellingen van de Europese Green Deal te behalen, zoals het verminderen van broeikasgasemissies en het stimuleren van duurzame energie.
De plannen voor de Delta Rhine Corridor zijn nog in ontwikkeling, maar het project is al in volle gang vanwege het strategische belang voor de industrie en de energietransitie. Er wordt intensief samengewerkt tussen de initiatiefnemers, overheden, industrie en de Europese Unie om het project te realiseren.
Waarom HVDC?
Het doel achter het plan van TenneT om HVDC op te nemen in de DRC is om zo de mogelijkheid te creëren voor diepe aanlanding van windparken op zee en hiermee elektrificatie in Limburg (Chemelot) en het oosten van Noord-Brabant die noodzakelijk is voor verduurzaming te faciliteren.
Door aan te sluiten bij het Delta Rhine Corridor project waarin infrastructuur voor de energietransitie gebundeld ruimtelijk wordt ingepast kan optimaal gebruik worden gemaakt van schaarse ruimte. Hierdoor blijven eventuele opties voor andere tracés behouden voor de toekomst. Daarnaast wordt het gebied dat belast wordt met deze ontwikkeling beperkt.
Het gebruik van de strook die is vastgesteld in de Structuurvisie Buisleidingen (SVB) draagt bij aan een snellere ruimtelijke procedure. Projecten voor het verzwaren en uitbreiden van het bovengrondse hoogspanningsnet om congestie te verlichten zijn reeds gestart. Om te voorkomen dat bij de geplande ontwikkeling van Wind op Zee de 21GW tussen 2031-2040 er wederom netcongestie ontstaat zijn diepe aanlandingen met HVDC verbindingen noodzakelijk.
Het inpassen van de HVDC-kabels in een bundel in de SVB-strook van de kust naar industriële vraagclusters past binnen alle geformuleerde beleidsuitgangspunten en het daarop gebaseerde Target Grid, zowel voor wat betreft de ligging als ontwerpstrategie.
HVDC in DRC geeft de volgende voordelen:
- Meer transportcapaciteit voor elektrificatie
- Ruimte om de doelen voor wind op zee te kunnen halen
- Integratie met Europese HVDC infrastructuur
- Efficiënte en toekomstbestendige oplossing
Europees perspectief
Met het aanleggen van de HVDC-kabels in de DRC sluit Nederland aan bij de ontwikkelingen op dit vlak in de ons omringende landen. In Duitsland worden nu Süd Link en Süd Ost Link gerealiseerd. Duitsland plant meerdere HVDC-kabels voor het aanlanden van windenergie van de Duitse Noordzee naar vraagclusters in het Ruhrgebied, de rationale is zeer vergelijkbaar met de HVDC in de DRC. Realisatie van de DRC biedt uitzicht op aansluiting op een toekomstig internationaal HVDC Grid.
Bekijk al het nieuws