Wind in de zeilen voor grootschalige recycling windturbinebladen

Hoewel er nog steeds uitdagingen zijn bij het recyclen van windturbinebladen op grote schaal, wordt er hard gewerkt om de verwerking van bladen aan het einde van hun levensduur te vergemakkelijken. Dit omvat investeringen in nieuwe faciliteiten en infrastructuur voor recycling, en het ontwikkelen van efficiënte logistieke en operationele processen. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Recent hebben met name Vestas en Siemens Gamesa grote stappen gemaakt. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Technieken en samenwerkingen

Bedrijven in de windenergiesector investeren steeds meer in onderzoek naar geavanceerde recyclingtechnologieën die gericht zijn op het terugwinnen van waardevolle materialen uit de bladen voor hergebruik in nieuwe producten, zoals chemische recyclage, pyrolyse en mechanische recycling.

Ook wordt steeds vaker samengewerkt met partners uit verschillende sectoren, waaronder de chemische industrie, afvalverwerkers en recyclingbedrijven. Deze samenwerkingen helpen bij het delen van kennis, middelen en expertise om innovatieve recyclingtechnologieën te versnellen.

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen bij bedrijven:

Vestas

Vestas is voorhoedespeler op het gebied van circulariteit, met name voor wat betreft de samenwerking met andere bedrijven in de windenergiesector. In 2021 kondigde het bedrijf het Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites (CETEC)-initiatief aan om de circulaire economie in de windindustrie gezamenlijk te bevorderen.

CETEC werd opgericht door een coalitie van leiders uit de industrie en de academische wereld, om circulariteit mogelijk te maken voor thermohardende composieten, het materiaal dat wordt gebruikt om windturbinebladen te maken voor commercialisering.

Als gevolg hiervan presenteerde Vestas vorig jaar een nieuwe oplossing die turbinebladen op basis van epoxy circulair maakt, zonder dat het ontwerp of de samenstelling van het bladmateriaal hoeft te worden gewijzigd. Door de combinatie van nieuw ontdekte chemische technologie kan de oplossing worden toegepast op messen die momenteel in gebruik zijn.

Het nieuw ontdekte chemische proces toont aan dat turbinebladen op basis van epoxy, of ze nu in bedrijf zijn of op de stortplaats liggen, kunnen worden omgezet in een bron van grondstof om mogelijk nieuwe turbinebladen te bouwen. Omdat het chemische proces afhankelijk is van algemeen beschikbare chemicaliën, is het zeer geschikt voor industrialisatie en kan het daarom snel worden opgeschaald.

Via een nieuw opgezette waardeketen zal Vestas zich nu richten op het opschalen van het nieuwe chemische demontageproces tot een commerciële oplossing voor alle bestaande en toekomstige turbinebladen op basis van epoxy.

Siemens Gamesa

In 2021 presenteerde Siemens Gamesa de RecycleBlade, een recyclebare oplossing voor offshore windturbinebladen gericht op het recyclen van glasvezel en andere materialen uit windturbinebladen. Het RecyclableBlade is zo ontworpen dat tot 95% van de grondstoffen kan worden gescheiden en hergebruikt voor gebruik in andere industriële toepassingen zoals de bouw, consumptiegoederen of de auto-industrie. In 2022 volgde de RecyclableBlade voor onhore windturbines. De techniek is inmiddels klaar voor commercieel gebruik, zowel offshore als onshore.

Op 20 maart kondigde het bedrijf aan een intentieverklaring te hebben ondertekend met partner Swancor Holding CO., LTD. De samenwerking versterkt Siemens Gamesa’s RecyclableBlade productiecapaciteit.  Vanaf 2026 zal de hars die Swancor aan Siemens Gamesa levert volledig recyclebaar zijn. Siemens Gamesa geeft aan door de RecyclableBlades en lopende samenwerkingsverbanden op schema te liggen om tegen 2040 volledig recyclebare turbines te maken.

Nordex

Ook  de Nordex group heeft stevige ambities. Het bedrijf maakte begin 2023 bekend te streven naar het leveren van volledig recyclebare windturbinebladen in 2032. Op dit moment is 85% – 95% van een Nordex windturbine al recyclebaar. Voor veel van de gebruikte materialen zijn er gevestigde recyclingprocessen voor milieuvriendelijke verwijdering - vooral voor staal en beton, die het grootste deel uitmaken van een windturbine in de toren en fundering.

Om dit doel te bereiken, heeft Nordex onder meer deelgenomen aan het door Europa gefinancierde 'Wind turbine blades End of Life through Open HUBs for circular materials in sustainable business models', of kortweg EoLO-HUBS. Doel van het EoLO-HUBS-project is het valideren van een reeks technologieën voor de recycling van composietmaterialen die antwoorden zullen bieden op de drie belangrijkste uitdagingen voor recycling van afgedankte windparken:

Iberdrola

Dat Iberdrola en partners recycling van windturbine-onderdelen serieus nemen blijkt vooral uit het opzetten van een dochteronderneming genaamd EnergyLOOP. Hoofddoel voor dit bedrijf is het terugwinnen van onderdelen van windturbinebladen en het hergebruik ervan in sectoren als energie, lucht- en ruimtevaart, automotive, textiel, chemie en bouw. EnergyLOOP startte begin 2023 met de bouw van een innovatieve recyclingfabriek voor windmolenbladen in Spanje, die naar verwachting in de loop van 2024 operationeel zal zijn.

Aanvullend maakte Iberdrola in september 2023 bekend een samenwerkingscontract te hebben gesloten met EnergyLOOP en Surus. Met de komst van Surus als specialist in recycling en circulaire ontmanteling, kan de recyclingketen circulair gemaakt worden, en kan Iberdrola haar circulaire ambities verder versterken.

GE Renewable Energy

Eind 2023 maakte het bedrijf bekend dat de partnership ‘The DecomBlades’ had aangetoond dat glasvezel die wordt teruggewonnen uit afgedankte windturbinebladen kan worden verwerkt en gesmolten tot hoogwaardige vezels die goed genoeg zijn om te worden gebruikt in nieuwe windturbinebladen.

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer