Windenergie levert geen significante bijdrage aan uitstoot bisfenol A in omgeving

Dat blijkt uit het deze week gepubliceerde onderzoeksrapport: 'Risico’s windmolens op bodem- en watersysteem' van RoyalHaskoning DHV. Het onderzoek is opgesteld in opdracht van de provincie Flevoland naar aanleiding van een motie van Provinciale Staten. Het rapport concludeert dat de impact van windmolens op bodem- en watersystemen door BPA, microplastics en fijnstof verwaarloosbaar is in vergelijking met andere bronnen. Windmolens dragen slechts een klein deel bij aan deze emissies, en verdere vermindering van deze impact is haalbaar door technologische verbeteringen en optimalisaties.

"De afgelopen tijd was de bisfenol A-uitstoot van windturbines een terugkerend onderwerp in gesprekken over windenergie. We zijn blij dat er nu duidelijkheid is.
Prettig voor omwonenden en voor de windsector."
NedZero

Nieuw onderzoek

Het rapport 'Risico’s windmolens op bodem- en watersysteem' dat is opgesteld door RoyalHaskoningDHV richt zich op de mogelijke milieu-impact van windmolens op het bodem- en watersysteem, specifiek door de verspreiding van Bisfenol A, microplastics en fijnstof. Het onderzoek werd opgestart naar aanleiding van een motie die Provinciale Staten van Flevoland aannam in november 2023. Het rapport stelt dat de bevindingen ook voor andere provincies bruikbaar zijn. 

De conclusies zijn:

Motie wordt niet uitgevoerd

Gezien de conclusies dat windmolens als bron van BPA marginaal is, er waarschijnlijk geen oorzakelijk verband kan worden aangetoond, de verspreiding diffuus is over de gehele provincie en verhoogde concentraties als gevolg van emissies uit windmolens naar verwachting niet meetbaar zullen zijn, wordt de eerder aangenomen motie niet uitgevoerd.

Genoemde motie was eerder door de Provinciale Staten op 8 november 2023 aangenomen. In de motie was gevraagd om het betreffende onderzoek.

Risicoinschatting:

Wat is bisfenol A?

RIVM definieert bisfenol A als een chemische stof die veel voorkomt in producten die bepaalde soorten plastics bevatten. Denk aan bouwmaterialen, elektronica, verpakkingen voor eten en drinken, implantaten, infuusapparatuur en speelgoed. Hoewel sommige componenten van windturbines BPA kunnen bevatten, is er geen breed gedragen bewijs dat windturbines significante hoeveelheden BPA uitstoten. Bovendien breekt de stof af in het milieu (snel in oppervlaktewater, langzamer in grondwater). Het RIVM concludeert dan ook: “De aanwezigheid van de stof in het milieu draagt nauwelijks bij aan de totale blootstelling van consumenten. Mensen krijgen bisfenol A vooral op andere manieren binnen, zoals via voedsel.” 

Uit onderzoek blijkt dat BPA, door zijn hormoonachtige eigenschappen, kan binden aan oestrogeenreceptoren, waardoor het lichaamsgewicht, cardiovasculaire functies, reproductieve afwijkingen en tumorvorming kan beïnvloeden.  

De Helpdesk Wind op Land vermeldt dat of en hoeveel BPA vrijkomt in het milieu door windturbines op land sterk afhangt van de gebruikte coatings. Voor windturbines wordt ook veel gebruikgemaakt van coatings van polyurethaan, waar meestal geen BPA in zit. Als er BPA wordt aangetroffen in de omgeving van een windturbine, dan kan dat ook op een andere manier in het milieu terechtgekomen zijn. BPA wordt in veel producten gebruikt, zoals hierboven toegelicht. 

Het RIVM doet onderzoek naar de veiligheid van chemische stoffen, waaronder bisfenol A. Daarnaast onderzoekt het RIVM de veiligheid van stoffen die een alternatief kunnen zijn voor bisfenol A. Ook adviseert het ministeries over de veiligheid van stoffen en hoe deze veiligheid bepaald kan worden. 

Begrippen:

Aanbevelingen:

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer