WindEurope voert een belangrijk onderzoek uit naar personeelsplanning in de windsector. Het doel is om bij te dragen aan het verkrijgen van voldoende en tijdige arbeidskrachten om te voldoen aan de groeiende vraag naar windenergie. Uw deelname wordt zeer op prijs gesteld en omvat een interview met een consultant, waarbij alle data vertrouwelijk wordt behandeld.
Aanleiding
WindEurope voert een belangrijk onderzoek uit naar personeelsplanning in de windsector. Het doel is om te zorgen voor voldoende en tijdige arbeidskrachten om te voldoen aan de groeiende vraag naar windenergie, die essentieel is voor klimaatneutraliteit. Tegen 2050 moet de EU beschikken over 750 GW aan wind op land (nu 173 GW) en 450 GW aan wind op zee (nu 19 GW). Zonder zorgvuldige personeelsplanning riskeren we personeelstekorten, vertragingen, hogere kosten en gemiste economische kansen.
Dit onderzoek zal in kaart brengen hoeveel en welke soorten werknemers (bijvoorbeeld ingenieurs en helikopterpiloten) nodig zijn voor zowel onshore als offshore windenergie, over alle fasen van de levenscyclus van een windpark. De resultaten zijn nuttig voor de windindustrie, onderwijsinstellingen en overheden om hun beleid en opleidingen af te stemmen op de toekomstige vraag.
De geanonimiseerde data wordt begin 2025 gepubliceerd in een rapport en via een nieuwe marktinformatie-tool, exclusief voor WindEurope-leden. Om dit onderzoek succesvol te maken, vraagt WindEurope om gegevens van bedrijven in de windsector. Deelname omvat een interview met een consultant, waarbij alle data vertrouwelijk wordt behandeld.
Waarom dit onderzoek belangrijk is
Om klimaatneutraliteit te bereiken, zal de EU tegen 2050 750 GW windenergie op land nodig hebben (nu 173 GW) en 450 GW op zee (nu 19 GW). Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, brengt het zonder nauwkeurige personeelsplanning risico's met zich mee, zoals onderbezetting, vertragingen, inefficiënte banencreatie, kostenstijgingen en gemiste sociaaleconomische kansen.
Om dit te voorkomen, zijn er verschillende stappen nodig. Een van de belangrijkste is het nauwkeurig inschatten van hoeveel arbeidskrachten—zoals ingenieurs, kabelploegoperators, helikopterpiloten en jetting operators—nodig zullen zijn voor de doelen op land en zee. Daarnaast moeten we het juiste moment en de juiste locatie van deze functies bepalen om knelpunten te vermijden en kosten, strategische autonomie en economische veerkracht in de EU te waarborgen.
Onderzoeksdetails
Om de Europese arbeidsmarkt op deze uitdaging voor te bereiden, voeren we een gedetailleerd onderzoek uit voor wind op land en zee, waarbij de arbeidsinzet wordt gemeten voor wel 50 beroepen binnen 160 componenten en activiteiten tijdens de levenscyclus van een windpark. Dit niveau van detail is essentieel om Europese overheden te helpen hun beleid voor onderwijs en investeringen in windenergie beter af te stemmen.
Wie profiteert van deze gegevens
- Windindustrie: Verbetering van personeelsplanning, prijsstelling en beleidskaders.
- Onderwijsinstellingen: Afstemming van opleidingsprogramma's op toekomstige arbeidsvraag.
- Nationale autoriteiten: Ontwikkeling van beter beleid voor personeelsontwikkeling en windenergie-investeringen.
Toegang tot de resultaten
De geaggregeerde, anonieme gegevens zullen begin 2025 beschikbaar zijn via een gedetailleerd rapport en in een nieuwe marktinformatietool, exclusief voor WindEurope-leden. Deze tool zal regelmatig worden bijgewerkt ter ondersteuning van personeelsplanning en prognoses.
FAQ:
- Tot wanneer kunnen mensen zich aanmelden voor het gesprek?
- WindEurope (WE) kiest voor een gefaseerde aanpak. Sommige gesprekken zijn gestart, andere worden nog ingepland. We zijn op tijd als u nu wilt ondersteunen.
- Kunnen leden de resultaten direct opvragen? Moeten ze hiervoor lid zijn van WE? Worden wij of zij op de hoogte gebracht wanneer de resultaten beschikbaar zijn?
- Het rapport zal openbaar worden gemaakt op de website van WindEurope via de tool (de WIP) die alleen voor WindEurope-leden toegankelijk zal zijn. Het plan is echter om ook een webinar te organiseren om de resultaten te bespreken.
- Hoe zorgt WE ervoor dat gegevens worden beschermd en anoniem worden gehouden?
- De verzamelde gegevens worden geanonimiseerd, alles wordt in één bestand geplaatst en vervolgens worden bedrijfsnamen verwijderd. WE is de enige eigenaar van de gegevens en is van plan het te gebruiken om de industrie te blijven ondersteunen met onze banenmodelprognoses.
- Maakt het uit welke rol de mensen die zich aanmelden hebben?
- Het maakt niet uit. WE werkt ook samen met nationale verenigingen, omdat zij misschien soortgelijke oefeningen uitvoeren, maar dan op regionaal of nationaal niveau. Ook die onderzoeken wil WE erbij betrekken. WE streeft ernaar ook regionale inzichten in het rapport op te nemen.
Aanmelden
Om nauwkeurige gegevens te verzamelen, hebben we input nodig van bedrijven in de windindustrie. Zo kan alleen een turbinefabrikant vertellen hoeveel werknemers en uren er nodig zijn voor een specifiek onderdeel. Deelname omvat een interview met de betrokken consultant van QBIS Consulting , Thomas Westergaard-Kabelmann, die de gegevens zal anonimiseren om vertrouwelijkheid en concurrentiële integriteit te waarborgen.
Misschien heeft u binnen uw organisatie al een soortgelijke analyse gedaan. In dat geval zou WindEurope het zeer waarderen als u deze rapporten/documenten zou kunnen delen.
Aanmelden kan via: Thomas Westergaard-Kabelmann: twk@qbis-consulting.com
Bekijk al het nieuws