Windsector zet in op CO2-vrij energiesysteem

De branchevereniging voor windenergie, voorheen NWEA, lanceert een nieuwe naam: NedZero. Jan Vos, voorzitter NedZero: ‘Onze nieuwe naam past bij de enorme ontwikkeling van onze sector. Groei en ambitie gaan hand in hand. Wij vinden dat niet alleen het elektriciteitssysteem, maar het gehele energiesysteem CO2-vrij moet worden gemaakt.’

Groei van windenergie
Windenergie is nu al de grootste leverancier van elektriciteit in Nederland. Rond 2030 is 75 procent van de stroom uit ons stopcontact afkomstig van windturbines. Op de Noordzee bouwt Nederland het grootste windmolenpark ter wereld en op land zijn dit jaar de laatste windmolens van grote parken afgebouwd, waarmee de landelijke doelstelling van 6000 MW ruimschoots wordt overtroffen. Onze offshorebedrijven leveren met de grootste schepen en hoogste kranen innovatief werk dat de komende decennia wereldwijd navolging zal krijgen. Ook wind op land kan en moet de komende jaren doorgroeien. Oude parken worden vervangen en er zullen kleine nieuwe parken ontwikkeld worden die lokaal energie leveren aan burgers, boeren en bedrijven.

CO2-vrij energiesysteem
De noodzaak om te komen tot een CO2-vrij energiesysteem is groter dan ooit. Vos: 'Nederland heeft in de twintigste eeuw sterk geprofiteerd van fossiele energie: olie, kolen en gas. Nu is er een duidelijke kentering te zien: wind en zon krijgen een steeds grotere plaats in onze energiemix en zullen op fossiele energie overbodig maken.'

Ook na 2030 zal windenergie hard doorgroeien. Vervoer, gebouwen en met name de industrie schakelen dan grootschalig over op groene stroom. Samen met zonne-energie en geavanceerde opslagtechnologieën zoals batterijen, perslucht en waterstof kan ons gehele energiesysteem volledig CO2-vrij worden. Energie van eigen bodem is – zeker gezien de huidige ontwikkelingen op het wereldtoneel – een logische keuze. Windenergie is schoon, goedkoop en politiek verstandig.

NedZero vertegenwoordigt de volledige Nederlandse windenergiesector, bestaande uit ontwikkelaars, eigenaren, fabrikanten, (onderhoud)contractors, OEM’s, adviseurs, havenbedrijven, kennisinstellingen en investeerders.

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer