Winnaars van tender IJmuiden Ver bekend

De winnaars van de tender voor twee kavels in windenergiegebied IJmuiden Ver zijn bekend gemaakt door RVO. Kavel Alpha, met focus op ecologie, is gewonnen door: Noordzeker. Dit is een samenwerkingsverband van SSE Renewables, ABP en APG. Voor kavel Bèta, met focus op systeemintegratie, is de winnaar: Zeevonk. Dit is een samenwerkingsverband van Vattenfall en Copenhagen Infrastructure Partners.

"Wij feliciteren Noordzeker en Zeevonk van harte en wensen hen veel succes met de uitvoering van deze prachtige projecten, die van grote betekenis zijn voor de de Nederlandse energievoorziening."
Jan Vos, voorzitter NedZero

Eerste windparken met gelijkstroom 

Het windenergiegebied gaat ongeveer 17.200 GWh per jaar aan stroom leveren aan het Nederlandse elektriciteitsnet. Dat is 2 GW per kavel.  

Netbeheerder TenneT gaat voor deze twee kavels 2 GW HVDC platforms bouwen die met gelijkstroomkabels aanlanden bij Borsele voor IJmuiden Ver Alpha en de 2e Maasvlakte voor Bèta. Dit zijn de eerste windparken op zee in Nederland die worden aangesloten met een gelijkstroomverbinding. 

Zie ook: Wat is HVDC en wat zijn de voordelen?

Oorspronkelijke routekaart afgerond

De aanvragen voor Alpha en Bèta werden beoordeeld door twee expertcommissies. De aanvraagperiode liep van donderdag 29 februari tot donderdag 28 maart 2024.

Dit zijn de laatste twee kavels van de oorspronkelijke routekaart 2030.

Meer informatie is hier te vinden op de website van RVO.

Bekijk al het nieuws

Ontdek de voordelen van het NedZero Lidmaatschap

Meer informatie

Wij zijn NedZero, de branchevereniging voor windenergie.

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ Utrecht

Contact
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

Inschrijven
Volg ons
Privacyverklaring Disclaimer